projectnieuws 14 juni 2018

Aankomsthal luchthaven Amsterdam weer waterdicht

Luchthaven Amsterdam Airport kampte tot voor kort met lekkage in de vertrekpassage tussen hal 2 en 3. Bij de dilatatievoeg op de aansluiting van trottoir en gebouw liep het lekwater de aankomsthal in. Dit tot ongenoegen van de daar gevestigde winkels en horecagelegenheden. Na verschillende vergeefse reparatiepogingen werd besloten tot een ingrijpende renovatie. Aannemer Heijmans Infra B.V. leverde het werk onlangs op.

Als hemelwater ergens onder de waterdichte laag kan komen, vindt het meestal zijn weg naar een opening in de dakconstructie. Denk daarbij aan een doorvoer of een dilatatievoeg. De voegafwerking zelf hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Ook een mankement in de aansluiting van de waterdichte laag op het voegprofiel kan lekkage veroorzaken.

De rigoureuze aanpak behelsde een complete vervanging van de druklaag en het aanwezige voegprofiel. Direct na de sloop werd de constructieve ondergrond waterdicht afgewerkt met een flexibel vloeibaar membraan. Op de dilatatievoegen werd het robuuste Buchberger profiel VA.8.110/.. gemonteerd. Speciale aandacht werd gegeven aan de aansluiting van het flexibele membraan op de waterdichte Wolfin-folie van het profiel. De nieuwe constructie werd tenslotte afgewerkt met een nieuwe druklaag. Om de strakke planning te halen werden de werkzaamheden uitgevoerd in een tent.