projectnieuws 16 november 2023

Brug Beekjuffer maakt Blauwestad nog aantrekkelijker

Met de realisatie van een nieuwe brug krijgt Blauwestad er een vaarroute naar de woongebieden bij. Het samenwerkingsverband Strukton Civiel en Oosterhof Holman staken in februari van dit jaar de eerste schop in de grond en hopen het werk nog voor het eind van het jaar af te ronden. Arcas leverde voor het project veertig gewapend rubber opleggingen en twee voegovergangsconstructies.

De nieuwe brug heeft de naam Beekjuffer gekregen en ligt in het verlengde van de Pieter Smitbrug. Architect Nol Molenaar koos voor dezelfde kruisvormige pijlers en het type leuningen. De Pieter Smitbrug - voorheen de Blauwe Loper - is de langste fietsbrug van Europa en verbindt Winschoten met Blauwe Stad. In 2020 leverde Arcas de opleggingen voor de houten hoofdoverspanning. Zie deze referentie.

Beekjuffer is een in-situ gestorte betonnen brug. Gekozen werd voor een werkwijze waarbij het dek op de opleggingen werden gestort. Voordeel van deze wat bewerkelijke werkwijze is dat geen prefab schegstukken nodig zijn en dat de brug niet naderhand hoeft te worden afgelaten.