projectnieuws 1 november 2018

Buchberger dilatatievoegprofielen in fraaie fietsbrug

Op 7 september jl. werd de Liniebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal geopend. De brug koppelt twee recreatieve fietsroutes. Arcas leverde tien gewapend rubber opleggingen en de waterdichte dilatatievoegprofielen. De fraaie boogbrug is een ontwerp van ipv Delft en werd als design & construct project gerealiseerd door Ballast Nedam Infra. De monteurs van Slurink Specialistische Infra (SSI) bouwden de voegprofielen in.

Bij het ontwerp was aanvankelijk gedacht aan een voegovergangsconstructie met klauwprofielen. Zo'n voegafwerking voldoet aan de Richtlijn Ontwerp Kunstwerken (ROK) maar voor fiets- en voetgangersbruggen zijn het wat zware constructies. Passage door onderhouds- of calamiteitenvoertuigen doet daar niets aan af. Het uiteindelijk ingebouwde voegprofiel VA.8.135/.. wordt immers al jaren met succes toegepast in druk bereden parkeergarages.

De naam Liniebrug verwijst naar de verbinding die zij vormt tussen de Nieuwe Hollandse waterlinie en de stelling van Amsterdam. Beide linies willen in 2020 één groot werelderfgoed worden onder de naam Hollandse waterlinies.

Voor meer informatie over de waterdichte afwerking van dilatatievoegen in bruggen voor langzaam verkeer zie het artikel "Voegovergangsconstructies voor fiets- en voetgangersbruggen".