projectnieuws 26 november 2020

Buchberger stalen lijngoten in gietasfalt

Het parkeerdek van gebouw Metropolitan aan de Boelelaan in Amsterdam was sterk verouderd. Op verschillende plaatsen was het asfalt al eens gerepareerd. Lekkage in de onderliggende parkeerkelder werd toegeschreven aan nieuwe schades en scheurvorming bij de dilataties. Een in het dek opgenomen goot van polyesterbeton kon echter ook niet worden vrijgepleit als mogelijke boosdoener. Zo'n lijngoot is prima geschikt voor opname in straatwerk maar niet voor toepassing in parkeerdaken.

Ballast Nedam Road Specialties uit Leerdam kreeg opdracht voor een complete vernieuwing van de toplaag. De oude asfaltlaag werd vervangen door een nieuwe tweelaagse afwerking van gietasfalt. Op de dilatatievoegen kwamen waterdichte voegprofielen VA.8.95 F. De oude betonnen goot werd vervangen door een nieuw stalen exemplaar stalen van Buchberger.

Buchberger produceert naast vele dilatatievoegprofielen ook tien modellen stalen lijngoten. Voor dit project werd gekozen voor type ALR.2 in een verzinkt stalen uitvoering. De brede kleefflenzen van de ALR.2 zijn uitermate geschikt om een perfect waterdichte aansluiting te maken met de dakbedekking onder het gietasfalt.