projectnieuws 14 maart 2024

Voetgangersbrug Fort Liefkenshoek

Almex Metaal uit Hoogstraten leverde en plaatste een nieuwe voetgangersbrug over de walgracht van Fort Liefkenshoek. Het ontwerp is geïnspireerd op een militaire Baileybrug en bestaat uit drie gelijke overspanningen van bijna twaalf meter. De bovenbouw steunt via SBD-opleggingen op twee V-vormige pijlers op een enkele buispaal.

Het oplegplan is traditioneel: één vaste oplegging, een dwars- en een in langsrichting gefixeerd exemplaar en de laatste oplegging is in alle richtingen vrij beweegbaar. De kern is van gewapend rubber.

Voor veel mensen is de naam Liefkenshoek bekend van de toltunnel onder de Schelde ten noorden van Antwerpen. Fort Liefkenshoek werd gebouwd in de tijd dat Antwerpen nog deel was de Verenigde Nederlanden. Samen met Fort Lillo op de andere oever speelde het fraaie bolwerk een belangrijke rol in de beheersing van het scheepvaartverkeer.

De brug is onderdeel van een project waarbij de omwalling in zijn originele toestand wordt hersteld. Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos was bij het ontwerp betrokken en maakte dit filmpje van de plaatsing van de brug.