projectnieuws 14 februari 2019

Mattenvoeg in Banmolensbrug

Sinds oktober 2017 heeft Harelbeke een nieuwe brug vlak voor de Banmolens. Arcas leverde vier SNAC opleggingen type B en een VS-Flex 50 mattenvoeg. Deze staalgewapende rubber voegovergangsconstructie heeft in dit project twee haakse hoeken. Eind 2018 brachten monteurs Schreiber Brücken Dehntechnik de brugdekvoegen aan in opdracht van Herbosch-Kiere.

Herbosch-Kiere is een meer dan honderd jaar oud aannemingsbedrijf dat is gespecialiseerd in rivier-, haven-, kust- en offshore projecten. Ook tot de specialismen behoren de sloop en herbouw van kaaimuren, bruggen, sluizen en steigers, milieuwerkzaamheden en bodemsanering.

De Banmolens zijn historische watermolens met een rijke geschiedenis. De bouwwerken dateren uit 1128 en ontlenen hun naam aan de tol of de "ban" die de molenaar hief in opdracht van de graaf van Vlaanderen. De bouwwerken raakten de laatste decennia steeds meer in verval en ook de openwater-verbinding met de Leie werd gedempt. In 1998 werden de molens en het omliggende gebied erkend als cultureel erfgoed. In het kader van de Leiewerken te Harelbeke - in opdracht van de Vlaamse Waterweg nv - werd de oude verbinding met de Leie terug in ere hersteld en daarvoor werd er ook een nieuwe brug geplaatst.