projectnieuws 4 juli 2019

Opleggingen voor herstelde brug Humbeek

De automatisch bediende hefbrug werd op 17 januari zwaar beschadigd als gevolg van een aanvaring door een vrachtschip. Na intensieve herstelwerkzaamheden kon de brug Humbeek-Sas begin juni 2019 door Hye NV worden teruggeplaatst. De staalconstructie werd met een ponton van de werkplaats in Zwijndrecht op locatie gebracht. Hye maakt dit filmpje van het project. Arcas leverde vier nieuwe gewapend rubber brugopleggingen.

Bij de botsing werd het brugdek enkele meters opgeschoven. Het scheepvaartverkeer in het drukbevaren Zeekanaal Brussel-Schelde moest worden stilgelegd tot de brug was verwijderd en afgevoerd. Het autoverkeer kon vijf maanden geen gebruik maken van de verbinding. Voor voetgangers en fietsers werd een veerdienst ingesteld. Na ultrasoon onderzoek van de stalen draagstructuur kon de schade in kaart worden gebracht en een herstelplan worden gemaakt.

Hye NV is gespecialiseerd in waterbouwkunde, staalbouw en bodemsaneringen. Het negentig jaar oude bedrijf heeft 160 medewerkers en is actief in Belgiƫ en Nederland.