projectnieuws 2 december 2021

Prins Clausbrug Dordrecht

Op 26 oktober opende prinses Beatrix de Prins Clausbrug voor fietsers en voetgangers. Met deze oeververbinding over het Wantij is de nieuwe wijk Stadswerven verbonden met de historische binnenstad van Dordrecht. Arcas leverde Buchberger waterdichte voegprofielen voor het project.

De basculebrug is gerealiseerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer - Hillebrand naar een ontwerp van René van Zuuk Architecten in samenwerking met ABT en Ingenieursbureau Boorsma. Naar verluid uniek in de wereld is dat het contragewicht van de basculebrug in de mast is verwerkt. Het maakt het openen een sluiten een waar spektakel. De draaibare ballastmast steekt dertig meter de lucht in. Hij beweegt bij opening als een schaar naar het val toe en komt in een hoek van 85 graden tot stilstand. Bij sluiting blijft de ballastmast de eerste 45 graden van de beweging bij het val. Deze beweging is goed te zien op dit korte filmpje van Art van Zuuk.

De bouw van de brug is mooi samengevat in de vijf minuten durend film op deze webpagina. Alle voor fiets- en voetgangersbruggen geschikte dilatatievoegprofielen vindt u in onze productselector.

De afbeeldingen op deze pagina zijn ontleend aan de websites van bovengenoemde partijen.