projectnieuws 1 juni 2017

SNAC oplegblokken onder brug Papignies

In het dorp Papignies (Papegem) in de Belgische provincie Henegouwen, wordt een brug gebouwd door VBG. Het kunstwerk gaat over de nieuwe N56 Mons-Ans-Lessines en bestaat uit twee overspanningen met ieder negen voorgespannen brugliggers. De liggers zijn op de middenpijler onderling gekoppeld. Arcas leverde 36 brugopleggingen.

De symmetrie van het brugdek maakte het project uitermate geschikt voor een 'drijvend oplegsysteem'. Hierbij wordt de brug 'los' opgelegd. Het grote voordeel van drijvende systemen is dat er geen grote dwangkrachten kunnen ontstaan. De constructie zoekt zelf zijn neutrale positie. Bij een volledig symmetrische constructie zoals hier, ligt dit zogenoemde stijfheidscentrum (ook wel "fictief vast punt" of notional fixed point volgens EN 1337) in het midden van de brug. De oplegblokken op de pijler onder de middelste ligger worden daardoor vanzelf vaste opleggingen.

Ingenieursbureau Sweco was bij het project onder meer verantwoordelijk als hoofdconstructeur. In goed overleg met Arcas werden de maten van de gewapend rubber opleggingen type B bepaald.

VBG is onderdeel van de groep Colas. Het bedrijf is vertegenwoordigd in alle activiteiten met betrekking tot de aanleg en het onderhoud van wegen en elke ander vorm van vervoersinfrastructuur. Het bedrijf heeft 60.000 medewerkers en realiseert jaarlijks ruim 100.000 bouwprojecten.