projectnieuws 1 juni 2023

Luikse brug op SBD opleggingen

In april werd in Luik de fiets- en voetgangersbrug Passerelle Astrid geplaatst door producent CSM Steelstructures. De brug heeft aan een zijde een vaste verbinding met het landhoofd en aan de andere zijde is hij opgelegd op twee SBD brugopleggingen type SBM en SBU. De alzijdig respectievelijk eenzijdig beweegbare glijoplegging bestaat in dit geval uit een glijplaat op een gewapend rubber blok type B/C met schijfdeuvel. De glijplaat is voorzien van een moderne stofwering. In de vaste verbindingen werd ESZ Type 100 toegepast om de doorbuiging op te vangen.

De stalen brug is 57 meter lang en weegt 110 ton. Het kunstwerk ontsluit de nieuwe wijk Rives Ardentes waar langs de oever een groene voetgangerszone wordt aangelegd. Aan de andere kant van de brug komt een tramhalte. Zowel het park als de tramhalte dragen de naam Astrid en zullen eind 2023 voor het publiek toegankelijk zijn.

CSM nv werd in 1964 opgericht en heeft vestigingen in Achel en Hamont. CSM is internationaal actief in onder meer hoogbouw, industriƫle bouwwerken, bruggen, attracties voor pretparken en architectonische constructies. Het bedrijf verzorgt de engineering, fabricage, conservering en de montage. Ook de Liniebrug bij Nigtevecht over het Amsterdam-Rijnkanaal werd door CSM gemaakt.