projectnieuws 14 oktober 2021

Oosterweelverbinding - Antwerpse Ring wordt rond

Met de bouw van een nieuwe snelwegtunnel onder de Schelde aan de noordkant van de stad wordt de ring van Antwerpen gesloten. Het project heeft de naam 'Oosterweelverbinding' gekregen naar het in 1929 verdwenen plaatsje met dezelfde naam.

De Schelde is natuurlijk niet het enige obstakel voor de nieuwe snelweg. Het tracé kruist ook wegen, spoorwegen en ondergrondse leidingen. Bijkomend is dat de Ring deels verdiept wordt aangelegd om de stad leefbaarder te maken. Door de bouw van overkappingen wordt de aanleg van stadsparken mogelijk. De verbinding moet naar verwachting in 2030 gereed zijn.

Een immens en complex project als dit kan alleen door combinaties van aannemers worden gerealiseerd. Onze klant Rinkoniën heeft opdracht voor de bouw op de Linkeroever* en in Zwijndrecht. Dit consortium bestaat uit Artes Group, CIT Blaton, Stadsbader en Mobilis. Lantis (voorheen BAM) heeft de rol van bouwheer bij het project.

Arcas kreeg de opdracht voor het ontwerp - in bouwteamverband - en de levering van brugopleggingen voor een aantal viaducten met prefab liggers. Ook de leverantie van ESZ ongewapend rubber oplegmateriaal behoorde tot de overeenkomst.

Meer informatie over en een impressie van het project is te vinden op deze fraaie website.

*) Voor de Nederlandse lezer: dat is stroomafwaarts gezien